Епископ стобиски Давид: Реално, секогаш победува животот!

Постои една впечатлива самурајска изрека: вистинскиот борец, прво победува, па дури потоа влегува во битката! Со исцрпеност од издолжената борба, граѓаните се приближуваат кон гласачките кутии. Во една таква состојба, кога откажуваат последните сили, надежта дека ќе се достигне посакуваното, за луѓето претставува еден вид аналгетик, поточно противотров за угризот од безизлезот. Колективната меморија памети дека овој народ живееше во една држава со Хрватска, а ѝ се потсмеваше на Бугарија, продавајќи ѝ фармерки и „Стела“ мастики за џвакање. Сега народот е издресиран да се радува, кога на ударните вести ќе најават дека од анонимни извори се дознава како утре некоја африканска земја ќе ја признае нашата држава. Се разбира, следниот ден ништо од најавата. Сепак, тетеравејќи се, борецот, речиси во бесвест, се приближува кон кутиите!

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Реално, секогаш победува животот!”