Сведоштва: Судска наредба за фаќање и претрес на Давид Нинов

Сведоштва: судски документи, коишто сведочат за државниот прогон врз верска основа, насочен кон канонската Црква во нашата татковина, Православната Охридска Архиепископија!

наредба

Наредбата е издадена на 21. 05. 2012 година. Судскиот процес трае и денес.

Епископ стобиски Давид (Нинов): Дополнување на исказот даден пред истражен судија

(изговорено на: 1-ви Ноември 2012 год., во Основниот суд Скопје I)

суд

Почитуван суде, во целост останувам на исказот даден пред истражниот судија, но сакам да го дополнам со следново:

непобитен е фактот дека во обвинителниот акт (на стр. 4, 7, 9, 10, 14, 16, 18, 23), се нагласува дека сум Владика во Православната Охридска Архиепископија, како што и за обвинетите се посочува дека се „припадници“, „симпатизери“ на Православната Охридска Архиепископија, или, пак, во друг контекст се нагласува нашата верска припадност, како тоа да претставува кривично дело! Токму овој факт, целосно ми дава за право да се осврнам на тој момент, повеќепати повторуван во обвинителниот акт!

Continue reading “Епископ стобиски Давид (Нинов): Дополнување на исказот даден пред истражен судија”