Епископ стобиски Давид: Свети Николај Мирликијски

Ваше Преосвештенство, чесни оци, преподобно монаштво и најскапоцени во Господа, да зборуваме за светителот што денес го празнуваме, за светиот Николај Мирликијскиот Чудотворец, би ни било потребно неизмерливо време; но, ајде да се осврнеме на некои битни, индикативни настани од неговиот живот, коишто сведочат за доблеста на посветеноста, доблест која низ различни епохи бива посочувана како еден од критериумите според коишто може да се цени квалитетот на животот, на пр. дали станува збор за човечки или глувчешки живот!

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Свети Николај Мирликијски”