Епископ стобиски Давид (Нинов): Воскресение Христово!

панселинос

Објавувањето на Воскресението воопшто не претставува негирање на овдешниот живот, туку напротив, претставува негова потврда. Ако се осврнеме попроникливо, насекаде согледуваме дека сѐ во нашиот живот е устроено во духот на Воскресението. Еден древен философ ќе рече дека спиењето е брат на смртта, но ние сведочиме дека будењето е нашето Воскресение.

Continue reading “Епископ стобиски Давид (Нинов): Воскресение Христово!”

Епископ стобиски и Местобљустител струмички Давид: Христос Воскресна!

pasha

Еден копнежлив поглед кон прекрасните планински врвови во пролет, доволен е – за на човекот да му ја предочи возвишеноста на неговото постоење! Колку ли неспоредливо повеќе, учеството во Воскресението Христово, му ги заблескува лицето и срцето на човека, токму заради непобитниот факт дека засекогаш е решен најгорливиот проблем на човештвото, проблемот на смртта. Смртта е победена, трулежноста е минато!

Continue reading “Епископ стобиски и Местобљустител струмички Давид: Христос Воскресна!”

Епископ стобијски и Местобљуститељ струмички Давид: Христос Васкрсе!

Један чежњив поглед ка прекрасним планинским врховима у пролеће, довољан је – да би се човеку предочила узвишеност његовог постојања! Колико ли неупоредиво више, учествовање у Васкрсењу Христовом, озарује човеково лице и срце управо због необоривог факта да је заувек решен најгорљивији проблем човечанства, проблем смрти. Смрт је побеђена, пропадљивост је прошлост!

Continue reading “Епископ стобијски и Местобљуститељ струмички Давид: Христос Васкрсе!”