Епископ стобијски Давид: Свете Тајне – учествовање створеног у нествореним

“Православље” – новине Српске Патријаршије (бр. 1281-1282. 1-15. август 2020 г.) http://pravoslavlje.spc.rs/indexARH.php?mod=m&m=292

I. У његовој „Мистагогији“, свети Максим Исповедник предочава да је Црква икона целокупног света, који се, од видљивих и невидљивих суштина, састоји. Сагласно овом исказу, али и, уопште, гледано из перспективе Светог Писма и Предања, свет је створен да постоји као Црква. Следствено, није могуће да се примењује расцепљујуће, раздељујуће сагледавање између Цркве и света, нити је, пак, могућа подела на свето и загађено.

Continue reading “Епископ стобијски Давид: Свете Тајне – учествовање створеног у нествореним”

Епископ стобиски Давид: Смртта како учество во тајната на животот!

Осврт кон книгата на поетот Бранко Цветкоски: „Од исто тесто“, стихови за смртта и надежта, Макавеј, Скопје 2020.

„Љубовта е силна како смрт“ (Песна над песните 8. 6)

Верно е, дека, низ своето обемно стихотворство, прочуени поетски имиња од севкупната книжевна повест, продолжително се фаќале во костец со проблемот на смртта! Истиот бој со таа неминовна тема, природно, се бие и денес! Притоа, се чини, тешко се заобиколува впечатокот дека на предочениот проблем, не мал број стихотворци му пристапуваат еднострано, исклучиво низ поставката на еден површен l’art-pour-l’art-изам. Така стокмениот светоглед, проблемот на смртта, главно, го поставува на рамништето на сентиментализмот и плиткоумието. Посочениов пристап кон умирањето, сѐ почесто придонесува, проблемот на смртта за човекот на нашата епоха, да биде пренебрегнуван, да биде прогласен за измислен, за непостоечки! Современиот, непристоен политички чин, проникнат со сообразни мисловни текови, во голема мера создава претстава дека се зазема исклучиво за нихилизмот, како конечен исход на историјата. Но, доколку сите неповторливи личности завршуваат во едно – nihil, тогаш очебијно станува збор за невистинити луѓе, а, животот во таквиот свет постанува приказ за слепа улица. Следствено, Казанѕакис ќе го постави полнозначното прашање: „Ако сите наши книги, и сите наши мисли, и сите човечки обиди не можат ништо да ни кажат за смртта, тогаш која е нивната ценост“?

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Смртта како учество во тајната на животот!”

Епископ стобиски Давид: Теологија и уметност

Предавање, кое, протојерејот Иван Цветковиќ го организираше на неговиот You Tube канал, во периодот на вонредната состојба предизвикана од пандемијата COVID-19. Предавањето е одржано на 29 Април 2020 година. Во продолжение следува преводот од српски јазик:

Ми се чини дека на почетокот е добро и потребно да го разгледаме, од различни аспекти и со едноставен јазик, проблемот на односот помеѓу теологијата и уметноста! Можеби да се обидеме да им обрнеме внимание на некои пристапи кон следниве прашања: Како гледаат на теологијата и уметноста, различните типови на духовност во Црквата? Дали уметноста може да биде теологија? Дали веруваштиот, воопшто може да се осмели да помисли – дека е возможно уметноста да биде теологија? Во продолжение, дали теологијата има било каква поврзаност со современите видови уметност, на пр., со современиот театар, со филмот, фотографијата или со некои современи правци на сликарството и музиката?, и други слични прашања, кои произлегуваат од овој контекст.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Теологија и уметност”

Епископ стобиски Давид: Некроспектива!

При крајот на февруари, годинава, бев поканет да учествувам во емисијата, која веќе со тапија е сѐ друго, „Само вистина“ не е! Дебатата беше прекината наполу, варварски, „во живо“! Во една напредна демократија таквото нагло замолкнување, ќе предизвикаше макар најмала реакција, барем кај мислечките луѓе; не заради нешто друго, туку заради непобитниот факт – доколку денес цензурата се случи некому, утре ќе се случува секому! Поаѓам од мојот, многупати повторен став, кој недвосмислено гласи: исцело би се заложил, јавно да се искаже дури и оној, чие мислење е сосема спротивно на моето!

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Некроспектива!”

Епископ стобијски Давид: Охридска архиепископија сједињује различите народе у саборности Цркве!

Разговор са Његовим Преосвештенством викарним Епископом стобијским и Мјестобљуститељем струмичким г. Давидом (Ниновим) за „Православљеˮ (број 1273, 1. април 2020.) – новине Српске Патријаршије. Разговарао: Бранислав Илић.

Ваше Преосвештенство, будући да сте викарни Епископ Архиепископа охридског и Митрополита скопског Јована, замолио бих Вас да наше читаоце упознате са значајним историјским чињеницама у погледу Охридске архиепископије, како у древним временима, тако и данас?

Као што Вам је познато, древна Охридска архиепископија није имала Мајку Цркву, у смислу да никада није добила Томос од неког Сабора или Патријарха. Њена организација је установљена императорским декретом 1018. г., од стране Василија Другог Бугароубице. Сагласно проф. Ангелики Деликари: „древна Охридска архиепископија делује као везивна алка у црквеном и политичком предању и животу православних балканских народа, који су били повезани са њом“. У суштини, имајући широку аутономију, Охридска архиепископија је уједињавала словенски и јелински свет.

Continue reading “Епископ стобијски Давид: Охридска архиепископија сједињује различите народе у саборности Цркве!”