За автокефалија е потребна сеправославна согласност!

wp

Изјава за дневниот весник „Слободен печат“, 01 Јуни 2018 г.:

Епископот стобиски г. Давид вели дека решението на проблемот на МПЦ-ОА не треба да се бара со создавање неред во црквата, туку со хармонија.

Continue reading “За автокефалија е потребна сеправославна согласност!”

Плусинфо архива

arhiva

Информативниот портал Плусинфо има нов изглед: plusinfo.mk

Текстовите, објавени на порталот до 27 Февруари 2018 г., се префрлени на страницата: arhiva.plusinfo.mk

Подолу, пак, е архивата на линкови со моите колумни (од Септември 2016 г, до посочениот датум на крајот од Февруари 2018 г.), кои се објавени на порталот Плусинфо, со неговиот стар изглед:

Continue reading “Плусинфо архива”

Епископ стобиски и Местобљустител струмички Давид: Климент Охридски – Светител на Вселената, на Ромејството!

(превод на омилијата изговорена на 23 Јуни 2016 г., на свештеничкото собрание во „Павловиот Културен Центар“, во Верија, Р. Грција, по повод прославата во Веријската Митрополија на 1100 години од упокоението на свети Климент Охридски)

Високопреосвештен Митрополите на Верија, Науса и Кампанија г. Пантелејмон, чесни отци,

Continue reading “Епископ стобиски и Местобљустител струмички Давид: Климент Охридски – Светител на Вселената, на Ромејството!”

Епископ стобиски Давид: Проникнување на времето со вонвременото!

(Обраќање на Литургијата, по повод 10-годишнината од хиротонијата во Архиерејски чин)

Ваше Блаженство Архиепископе на најсветата Архиепископија охридска и Митрополија скопска г.г. Јован, Ваше Преосвештенство Епископе брегалнички и Местобљустител битолски г. Марко, чесни отци, преподобно монаштво, возљубени во Богочовекот Христос,

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Проникнување на времето со вонвременото!”

Епископ стобиски Давид: Улица!

Шеталиштето во Белиот град беше речиси исполнето со вообичаени, секојдневни движења. Мноштвото луѓе, внимателно и со нескриена восхит, преку ширум отворените очи, гледаше во забавувачите, начулувајќи ги ушите, ги слушаше уличните музичари, или, пак, се ладеше со овошен сладолед на запурната горештина, настаната после летниот дожд, проследен со грмежи. Востановената култура, не ретко, на човека му дава сигурност и галеж на чувството. Но, таквата култура не е сѐ, зар не! Ете, низ мноштвото, двајца черноризци чекореа, полека градејќи го разговорот со внимателно избрани зборови и ништо не навестуваше дека одненадеж ќе им искрсне сосема нова, но веќе постоечка стварност, која повеќето минувачи, вјасајќи, не стигнуваа да ја согледаат. Од метежот, овие двајца скршнаа во една исцело невообичаена улица.

Continue reading “Епископ стобиски Давид: Улица!”