Biobibliography

личен блог / προσωπικό ιστολόγιο / personal blog / лични блог 

биографија: Епископ стобиски Давид (Нинов)

βιογραφικό σημείωμα: Επίσκοπος στοβίων Δαβίδ (Νίνοβ)

biography: Bishop of Stobi David (Ninov)

биографија: Епископ стобијски Давид (Нинов)

– – –

Епископот стобиски и Местобљустител струмички Давид (Нинов) е роден на 27-ми Јули 1972 год., во Скопје. Првите сознанија за православната вера ги добива од баба му, која подоцна се замонашува и се упокојува како монахиња Теодосија.

Пред заминувањето во манастир бил уредник на списанието за литература, уметност и култура „Стремеж“ и работел во редакцијата за култура на националната телевизија. Објавил четири книги стихови („Орјатско кале“, „Семири во сечило“, „Огласување на височината“, „Ојдипод“); добитник е на наградата „Студентски збор“ за најдобра дебитантска поетска книга и застапуван е, на повеќе јазици, во повеќе антологии поезија.

Во манастир заминува 1995 година. Во 1996 год., како расофорен монах, ракоположен е во ѓаконски чин. Во голема схима е замонашен 1997 год., и истата година е ракоположен за јеромонах. Од манастирот покренува издавачка дејност и ја уредува периодиката „Успение“.

После неговото пристапување во автономната Охридска Архиепископија (11.01.2004 г.), заедно со Претстоителот на Црквата, Архиепископот охридски г.г. Јован и останатите монаси и верници, се наоѓа под постојан прогон врз верска основа, спроведуван од страна на државните институции.

За викарен Епископ стобиски е избран во 2006 год., но заради затворањето на Архиепископот охридски г.г. Јован, хиротонијата во епископски чин е извршена на 17-ти Јуни 2007 година. Во 2008 год., поставен е за Администратор струмички.

Ја извршува функцијата прв секретар на Светиот Архиерејски Синод, уредник е на официјалната интернет страница на Православната Охридска Архиепископија, како и на „Соборност”, периодика на Архиепископијата.

Завршил средно културолошко училиште во Скопје и студирал старогрчка и латинска филологија на Институтот за класични студии при скопскиот универзитет.

Дипломирал теологија на Теолошкиот факултет при државниот Аристотелов универзитет во Солун, Грција.

Магистрирал (MTheol) на истиот факултет при Аристотеловиот универзитет, на Одделот за догматика, историја на философија и икуменска теологија. 

Ги објавил книгите: „Логиум (обраќања на неделни и празнични евангелски теми)“, „Кон познанието (белешки од догматиката)“, „Човекот поет (збирка на преводи)“, „Секој крај, нов почеток (статии и колумни)“, „Времетворење (колумни)“.

Учествувал на меѓународни симпосиони и конференции.

Преведува теолошки текстови и стихови од грчки јазик.

– – –

Библиографија на Епископот стобиски Давид (Нинов):

– „Орјатско кале“, (книга поезија), Стремеж, Прилеп 1992.

– „Незапирливиот тек на таинственото“, (книжевна критика), Стремеж – списание за литература, уметност и култура 7 – 8, Прилеп 1992.

– „Семири во сечило“, (книга поезија), Наша книга, Скопје 1992.

– „Огласување на височината“, (книга поезија), Македонска книга, Скопје 1993.

– „Ојдипод“, (книга поезија), Мисла, Скопје 1996.

– „The song beyond song, Anthology of contemporary macedonian poetry“, (застапен во антологија на современа македонска поезија на англиски јазик), Selection and preface by Venko Andonovski, Stremez, Prilep 1997.

– „Навстречу солнцу, македонская поэзия XIX-XX веков в руских переводах“, (застапен во антологија на современата македонска поезија на руски јазик), составитель Сергей Гловюк, Ключ, Москва 1997.

– „An Island on Land, Anthology of contemporary macedonian poetry“, (застапен во антологија на современа македонска поезија на англиски јазик), Compiled, edited and translated by Ilija Čašule and Thomas Shapcott, Macquarie University, Sydney 1999.

– „Панорама на библиските мотиви во современата македонска поезија“ (застапен во антологија на македонската поезија), Избор предговор и белешки: Анте Поповски, Струшки вечери на поезијата, Струга 2000.

– „Кръг“, (застапен во антологија на современа македонска поезија на бугарски јазик), Уредник на македонскиот дел: Никола Маџиров, Кръг – национално младежко списание за литература преводи и графика, специално издание за текст и визия от Балканите, год. 5, бр. 20, София 2002.

– „Виори и татнежи, и бури, но трски не сме“, (поговор на драмската поема „Апокалипса“ на Михаил Ренџов), Културна установа Блесок, Скопје 2002.

– „Од смоквата кон Христа“, (книга статии), Манастир Трескавец 2002.

– „Коработ“, (предговор), Макавеј, Скопје 2004. 

– „The problem of the schism is purely ecclesiastical“, (интервју), The Public Voice, 10. 08. 2005. 

– „An Interview with Abbot David“, The Orthodox Word, St. Herman of Alaska Brotherhood, Platina, California, Vol. 41, Nos. 3 – 4 (242-243) May-August, 2005.

– „Пристапна Епископска беседа“, Соборност – Периодика на Архиепископијата охридска и Митрополија скопска, година VII, бр. 19 – 21, 2007.

– „Савремени прогон Цркве у Македонији“, (статија), Православље – новине Српске Патријаршије, бр. 1008; 15. 03. 2009.

– „Пролог“ књизи „Неканонско православље, расколи и секте“, Епископа горњокарловачког Герасима, Издавач: Епархија горњокарловачка, Београд – Карловац 2009. 

– „Цело православие чека на МПЦ“, (статија), неделник Сега, бр. 12; 16. 07. 2009.

– „Идентитетот“, (статија), неделник Сега, бр. 13; 23. 07. 2009.

– „Прокрустовата постела на цезаро-папизмот“, (статија), неделник Сега, бр. 18; 10. 09. 2009.

– „Архиепископ Јован по шести пут у затвору“, (интервју), Православље – новине Српске Патријаршије, бр. 1078; 15. 02. 2012.

– „Дали парите што верниците ги оставаат во МПЦ, значи дека и таа се финансира на црно?!, (интервју), неделник Фокус, бр. 901, 05. 10. 2012.

– „Сусрет у Истини“, (осврт на књигу „Охридска Архиепископија у средњем веку“, проф. Ангелики Деликари, према тексту «Η συνάντηση στην Αλήθεια», са промоције књиге «Η Αρχιεπισκοπή Αχριδών κατά τον Μεσαίωνα», της Αγγελικής Δεληκάρη), Искон – православни илустровани часопис, бр. 10, Врање, 2014.

– „Обвеаност од веј“ (Нотации кон поезијата на Бранко Цветкоски, 1993), Бранко Цветкоски, Избрани дела, Книга IV, „Поезија – Пајажина“, Макавеј, Скопје 2014.

– „Се противам на секое насилство, особено на заканите по живот, вклучително и на шлаканиците“, (реакција), Слободен печат, бр. 452; 24. 04. 2015.

– „Покајание за комунистичката автокефалија“, (реакција), Слободен печат, бр. 637; 7-8. 12. 2015.

– „Неговање бесмртности“, предговор другом издању књиге „Слобода у затвору“ Архиепископа охридског Јована, Издавачи: Православље и Ставропигијални манастир „Свети Јован Златоуст“, Нижепоље, Београд – Скопље 2015.

– „Покажете ни го човекот“!, (колумна), Слободен печат, бр. 870; 19. 09. 2016.

– „Пукнатина во браната“!, (колумна), Слободен печат, бр. 878; 28. 09. 2016

– „Владата да се оддели од државата“!, (колумна), Слободен печат, бр. 884; 05. 10. 2016.

– „Страв од субверзијата на инаквиот“!, (колумна), Слободен печат, бр. 890; 13. 10. 2016.

– „The Doors“!, (колумна), Слободен печат, бр. 896; 20. 10. 2016.

– „Демитологизација сега“!, (колумна), Слободен печат, бр. 901; 27. 10. 2016.

– „Здравиот атеизам е подобар од болниот теизам“!, (колумна), Слободен печат, бр. 907;03. 11. 2016.

– „Сплеткарењата на новинарот Бранко Ѓорѓевски“, (полемика), Дневник, бр. 6206;04. 11. 2016.

– „Министерство за некултура“!, (колумна), Слободен печат, бр. 913; 10. 11. 2016.

– „Аријадна“!, (колумна), Слободен печат, бр. 919; 17. 11. 2016.

– „Носталгија за иднината“!, (колумна), Слободен печат, бр. 925; 24. 11. 2016.

– „Реално секогаш победува животот“!, (колумна), Слободен печат, бр. 931; 01. 12. 2016.

– „Глас против неправдата, за доброто на сите“!, (колумна), Слободен печат, бр. 937;09. 12. 2016.

– „IMRO! Internal! Revolutionary“!, (колумна), Слободен печат, бр. 941; 14. 12. 2016.

– „Секој крај, нов почеток“!, (колумна), Слободен печат, бр. 948; 22. 12. 2016.

– „Пуштање светлина“!, (колумна), Слободен печат, бр. 954; 29. 12. 2016.

– „Логиум“ (книга обраќања на неделни и празнични евангелски теми), Струмичка Епископија, Струмица 2016.

– „Климент Охридски – Светител на Вселената, на Ромејството“, Соборност – Периодика на Архиепископијата охридска и Митрополија скопска, година XV, бр. 46 – 48, 2016.

– „На оние, кои знаат што празнуваат, честито Рождество Христово“!, (колумна), Слободен печат, бр. 959; 05. 01. 2017.

– „Знаете ли на која држава сте претседател“?, (колумна), Слободен печат, бр. 964; 12. 01. 2017.

– „Збогум, Гуливери на вообразбата“!, (колумна), Слободен печат, бр. 970; 20. 01. 2017.

– „Христијанството и национализмот“!, (колумна), Слободен печат, бр. 975; 26. 01. 2017.

– „ЦИА, Тито и МПЦ“!, (колумна), Слободен печат, бр. 981; 02. 02. 2017.

– „Не ја вадете месечината од бунарот“!, (колумна), Слободен печат, бр. 987; 09. 02. 2017.

– „Читајте пред да размислувате г. Андов“!, (колумна), Слободен печат, бр. 993; 16. 02. 2017. 

– „Иљачот е во ученоста“!, (колумна), Слободен печат, бр. 999; 23. 02. 2017.

– „Нееднаквиот среде еднаквите“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1005; 02. 03. 2017.

– „Оној што е против другиот, против себе е“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1011; 09. 03. 2017.

– „Политички суд врз метаисторијата“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1017; 16. 03. 2017. 

– „Пападиамантис“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1023; 23. 03. 2017. 

– „Колумна од мртвиот дом“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1029; 30. 03. 2017. 

– „Видео игри“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1035; 06. 04. 2017. 

– „Будењето е нашето воскресение“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1041; 13. 04. 2017.

– „Кошмарите да завршат веднаш“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1045; 20. 04. 2017. 

– „Времетворци“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1051; 27. 04. 2017. 

– „Името“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1158; 07. 09. 2017. 

– „Јазикот“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1163; 14. 09. 2017.

– „Автокефалијата“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1169, од 21.09.2017 

– „Богомолци“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1175; 28. 09. 2017. 

– „Скокачот“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1181; 05. 10. 2017.  

– „Одрамувањето“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1186; 12. 10. 2017. 

– „Јубилејот“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1192; 19. 10. 2017. 

– „Републиката“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1197; 26. 10. 2017.

– „Патарината“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1203; 02. 11. 2017. 

– „Шах“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1209; 09. 11. 2017. 

– „Тортурата“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1215; 16. 11. 2017. 

– „Крстoвите“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1221; 23. 11. 2017.

– „БПЦ одби мајчинство, не даде автокефалија“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1226; 29. 11. 2017. 

– „Државните невистини за св. Климент“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1233; 07. 12. 2017. 

– „Коѕијас“, (колумна), Слободен печат, бр. 1238; 14. 12. 2017. 

– „Ъ“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1244; 21. 12. 2017. 

– „Нема црква без единство со другите цркви“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1250; 28. 12. 2017.

– «Κλήμης Αχρίδος: Άγιος της Οικουμένης, της Ρωμιοσύνης» (Άγιος Κλήμης φωτιστής των Σλάβων, 1100 χρόνια από την κοίμησή του), εκδ. Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Βέροια 2017.

– „Кон познанието“ (книга белешки од догматиката), Струмичка Епископија, Струмица 2017.

– „Човекот поет“ (книга зборник на преводи), Струмичка Епископија, Струмица 2017.

– „Секој крај, нов почеток“ (книга колумни и статии), Адриа Медиа Балкан, Скопје 2017.

– „Празникот кој повикува на игра“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1255; 04. 01. 2018. 

– „Зелена држава“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1260; 11. 01. 2018. 

– „Православието не е религија“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1266; 18. 01. 2018. 

– „Загубени во сенката“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1271; 25. 01. 2018. 

– „Да им нацртам за мајката и ќерката“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1277; 01. 02. 2018.

– „Ако записникот е таен, како е јавно познат“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1283; 08. 02. 2018. 

– „Фалбаџиство со незнаењето“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1289; 15. 02. 2018.

– „Бојата е иста, во прашање се нијанси“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1295; 22. 02. 2018.

– „Добро утро, делумно слободни граѓани“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1301; 01. 03. 2018.

– „Недозреаност на власта за верски слободи“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1307; 08. 03. 2018.

– „МАНУ како ветроказ на општеството“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1313; 15. 03. 2018.

– „Анонимните против именитите“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1319; 22. 03. 2018.

– „Унијатството како аномалија“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1325; 29. 03. 2018.

– „Работилница на победи“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1331; 05. 04. 2018.

– „Дупката како референца“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1335; 12. 04. 2018.

– „Новинарски поглед низ скршен политички диоптер“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1341; 19. 04. 2018.

– „Книгата или трејлерот, прашање е сега“!, (колумна), Слободен печат, бр. 1347; 26. 04. 2018.

– „Времетворење“ (книга собрани колумни), Макавеј, Скопје 2019.

– „Фотељокентаури“!, (колумна), Плусинфо, 24. 10. 2019.

– „Црно-белите и ние останатите“!, (колумна), Плусинфо, 11. 11. 2019.

– „Десковштината како политички кич“!, (колумна), Плусинфо, 25. 11. 2019.

– „Владата не сака во ЕУ“!, (колумна), Плусинфо, 03. 12. 2019.

– „Фотељокентаури“,Православље – новине Српске Патријаршије, бр. 1263, 01. 11. 2019.

– „Свети Сава нас је научио да је радост темељ хришћанског живота“!, (беседа) Православље – новине Српске Патријаршије, бр. 1267 – 1268; 1-15. 01. 2020.

– „Охридска архиепископија сједињује различите народе у саборности Цркве“!, (интервју), Православље – новине Српске Патријаршије, бр. 1273; 1. 04. 2020.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s