За дејноста на православниот мисионерски центар „о. Даниил Сисоев”

Група православи Христијани, според своите можности, одвоиле средства за, на јазикот на православните браќа во Монголија, Индонезија и Пакистан, да бидат отпечатени книгите на нашиот и нивниот свети Николај охридски и жички: Верата на образованите луѓе (Толкување на Симболот на Верата), Верата на Светите (Катихизис на Источната Православна Црква) и Толкување на Господовата Молитва, во издание на Православниот мисионерски центар “о. Даниил Сисоев”, од Р. Србија.

На барање на мисионерскиот центар, во гореспоменатите книги, преведен на јазиците во земјите кадешто се објавени, отпечатен е и следниов предговор:

Давид Епископ стобијски и Администратор струмички

О делатности православног мисионарског центра «о. Даниил Сисојев»

Преподобни Симеон Нови Богослов каже да православним хришћанином може да се назове само онај човек, који је бар једном у животу имао мистични опит сусрета са Богом, лице у лице. Заиста, православна Црква јесте радионица обожења, место тог сусрета, јер само у Цркви, причешћујући се Телом и Крвљу Христовим, православни Хришћани сусрећу и сазерцавају несаздану светлост Божију, и откривају смисао речи светог Атанасија Великог да је: Бог постао човек, како би човек могао постати бог по благодати.
Отац Даниил Сисојев је имао изобиље искуства те благодати, те нестворене енергије Божје. Од те благодати је сав горео, али није сагоревао. Управо та благодат га је подстицала да у пуноћи живи речи Евангелија: «Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа» (Мат. 28. 19). Он је неуморно долазио и у нашу земљу да проповеда реч Христову расколницима из тзв. македонске цркве, који кидају хитон Христов, јер је знао да нема већег греха од цепања јединства Цркве. Колико је могао, увек је и на различите начине, заједно са о. Георгијем Максимовим, помагао нашу канонску Цркву, Православну Охридску Архиепископију. Путовао је и вршио своју свештеноапостолку делатност не само код нас, већ у многим деловима света. Његови и Христови непријатељи су сматрали да је жив за њих опасан и убили су га у храму у којем је служио Богу. Чини се да о. Даниил сада, од кад су га убили, постаје још «опаснији». Када је долазио код нас, молили смо се заједно, а сада се молимо њему.

Православни мисионарски центар «о. Даниил Сисојев» наставља дело овог постраданог, Христа ради, свештеника у 21-ом веку. Овај центар има намеру да се реч Христова посеје у срцима људи широм света, е да би они и у срцима својим, као чланови Цркве, то јест Тела Христовог, остварили сусрет са Богом још сада и овде. Штампају се теолошке књиге православних аутора на језицима народа Индонезије, Монголије, Пакистана… Поред духовне користи које ће припадници ових народа имати читајући речи православних светитеља, дело овог центра истовремено представља сведочанство и оним православним хришћанима који понекад мисле да свештеноапостолство Православља и није толико важно. А, заиста, Православна Црква је један Брод који спашава људе од буре живота и плови према тихом пристаништу Царства Небеског, а на том Броду, коме је глава Христос Господ, има места да заједно, једни уз друге, буду припадници свих народа и свих раса људи, и у томе јесте великолепије Православља.
Нека су благословена ова издања, дела великог светитеља нашег времена, светог Николаја Охридског и Жичког, нека је благословен труд људи који су себе уложили да продуже дело свештеника Даниила, и нека ове штампане књиге Православног мисионарског центра «о. Даниил Сисојев», буду на спасење свих људи који ће их читати, а у славу нераздељне и јединосуштне Тројице, Оца и Сина и Духа Светога, сада и увек и у векове векова.

поопширно тука